Undvik beräkningsmisstag i Excel

Glöm ej ställa om till automatisk beräkning

Den normale excel-användaren önskar så klart att beräkningar utförs så fort denne lämnar en cell i arket. Om man inte har ställt in Formler > Beräkningsalternativ till Automatisk, finns risken att cellberäkningar inte uppdateras och ger en felaktig total till din presentation.

Du kan även trycka in F9 för att påtvinga en uppdatering av alla beräkningar i arket, om du är osäker! F9 är helt enkelt en himla bra knapp. (Precis som F2, om man önskar att klara sig utan datormusen för att redigera, och inte skriva över, informationen i en cell.

Ny medarbetare till teamet!

Oscar har börjat hos oss och har en roll som projektingenjör inom hus/anläggning hos en av våra uppdragsgivare. Välkommen Oscar och ett stort grattis till oss som får ha dig i teamet!

Oscar och Johan från Notung AB bär bår

Andningsskydd (FFP3) till Lidingö Kommun

Notung AB och Promoteq i Sandviken AB har kämpat för att kunna understödja kommuners och regioners resurser med 1500 andningsskydd av typ FFP3. En pall med ett par tusen andningsskydd hämtades upp vid lunch på Arlanda logistikcenter för vidaretransport direkt till kommunen.

Det blev ett rekordsnabbt upphandlingsförfarande, då samtlig personal agerade lösningsorienterat och med fullt fokus på uppgiften. Bra jobbat! ?

PowerPoint – Ändra standardspråk för alla slides

Exempel på mall i PowerPoint

Inte sällan måste man snabbt sätta ihop en presentation och det värsta som finns är när små stavfel inte korrigeras eller flaggas. När man ändrar standardspråk för avstavning gäller det endast ”per textblock” i normalvyn!

Lösning

  1. Ändra vy till dispositionsvy

    Gå till Visa och klicka på dispositionsvy

  2. Markera ”allt”

    Klicka någonstans i vänster fält och markera allt genom att trycka ctrl+A

  3. Byt språk

    Klicka på fliken granska -> språk -> redigeringsspråk

Microsoft lanserar XLOOKUP #RIPindexmatch

Bild från https://www.cnbc.com

Microsoft meddelar att de lanserar den nya funktionen XLOOKUP (eng) i Excel, som skall vara kraftfullare än INDEX/MATCH eller kombinationen av VLOOKUP och HLOOKUP, för att kringgå programmets tidigare begränsningar.

Det förlegade tänket att funktionerna skall vara översatta till alla/andra språk, kommer här att få sig en törn. VLOOKUP (vertikalt sök) är tydligen, på svenska, LETARAD och HLOOKUP (horisontellt sök) LETAKOLUMN. Vad blir då XLOOKUP?

Artikellänk: https://www.cnbc.com/2019/09/01/microsoft-releases-excel-xlookup-feature-spreadsheet-jockeys-rejoice.html

Semester och spontana löptävningar

Under semestern ska man ta det lugnt och framför allt ge hjärnan ett avbrott från alla pushnotiser och ständiga möteskallelser. Det betyder dock inte att man inte ska ta tillfället i akt och anmäla sig till lokala 10km-lopp och varför inte springa dessa när det regnar och blåser som mest? Semester för svensken är en kontrasternas tid – stadslivet byts mot det spartanska huset på vischan, kanske utan el och rinnande vatten. För mig är i alla fall det en lyx!

Johan ”springer” Varbergsloppet 10k