Kalkyl i byggprojekt

Kalkyler i byggbranschen

Kalkylerandet inom byggbranschen är en yrkeskategori som få söker sig till, men som den invigde inte lämnar i första taget. Läser man Wikipedia-sidan om yrket, blir man inte mer sugen på att nischa sig mot, vad som verkar vara, ett riktigt lone wolf-yrke.

Hur byggkalkyl fungerar

För att kostnadsstyrningsarbetet skall vara hållbart, åtminstone i ett större projekt, krävs någon form av projektledningsverktyg. Ett sådant verktyg brukar vanligtvis bestå av olika moduler som kopplar ihop ekonomi, upparbetade mängder, och tidplan.

Kalkylsystem

iTWO – Running together

iTWO

RIB iTWO är ett kostnadsstyrningssytem eller kanske snarare ett projektstyrningsverktyg som främst är framtaget för den tyska marknaden. Programmet är direkt kopplat till den tyska standarden för utbyte av elektronisk information inom byggbranschen (Gemeinsamer Ausschuss Elektronik im Bauwesen, GAEB) och används i ett projekts samtliga faser; från anbudskalkyl till kostnadsstyrningen i projektet. RIB iTWO hanterar även tidplaner och kan kopplas till företagets ekonomisystem via API eller exportfiler (.xml, .csv, etc). Vi gillar iTWO!

Unit4 MAP

UNIT4 MAP

UNIT4 MAP är antagligen det vanligaste kalkylsystemet bland de stora byggjättarna i Sverige. Både PEAB och NCC kör programmet, med Skanska har val att utveckla det egna systemet SPIK. Att köpa, ladda ner och starta MAP är som att göra en tidsresa tillbaka till 90-talet. Systemet är som många andra program som blivit navet i stora organisationer: orubbligt. Designen ger en ren och skär Windows 3.11-känsla, men det är snabbt och levererar den information du behöver. Vi gillar MAP!

Elecosoft – BidCon

BidCon

BidCon är ett grymt kalkylsystem för något mindre projekt och där flera kalkylatorer inte jobbar samtidigt. Det är snabbt, innehåller många standardrecept och är tillförlitligt. Vi gillar BidCon!